Neem contact met me op: 06 - 15 60 41 79 of mail barbara@huisvanoorsprong.nl

Barbara

2016-03-12 13.36.50Barbara de Kok, eigenaar van Huis van Oorsprong
Ik ben een enthousiaste professional die met plezier organisaties en teams begeleid. Dit deed ik al voor diverse organisaties als projectleider, (HR-)leidinggevende, organisatiecoach en trainer.
Ik creëer een veilige en vertrouwde (leer)omgeving waar alle ruimte is om dingen te onderzoeken en bespreekbaar te maken. De menselijke kant geef ik veel aandacht. Dit koppel ik aan het proces, zodat de organisatie dit aan haar inhoud kan koppelen. Ook stimuleer ik mensen om breder te kijken, waardoor nieuwe inzichten, mogelijkheden en kansen ontstaan.

Geeft nieuwe energie: anderen omschrijven mij als een energiek, integer en gestructureerd persoon die aanpakt, humor heeft, creatief is en een directe en open manier van communiceren heeft. Als je met mij werkt krijg je vanzelfsprekend te maken met de mix van mijn karakter, mijn werk- en levenservaring en de door mij opgebouwde (theoretische) kennis. Ik ben een enthousiaste allround sporter en muziekliefhebber. Ik haal daar veel inspiratie uit. Alles bij elkaar opgeteld krijgen jij en je organisatie inzicht en praktische handvatten. Waardoor jij je potentieel meer kan gebruiken, een nieuwe weg inslaat, ontwikkelingen sneller gaan en je duurzaam op weg gaat.

Passie voor: Op weg zijn met elkaar, met vertrouwen, veiligheid en kennis. Dat ervaar ik zelf als lid van mijn zelfsturende klimteam. Wij lopen graag op gletsjers en daar ervaar ik in de praktijk hoe het is om lid te zijn van een (zelfsturend) team. Tijdens een tocht moet ik mijn eigen taak uitvoeren, mijn kwetsbaarheid laten zien en leiderschap tonen voor mijn aandeel in de groep.
Op deze manier lopen we onze route en soms behalen we de top (afhankelijk van de omstandigheden).

Mijn droom is: Ik wil graag een bijdrage leveren aan een wereld waarin mensen durven te zeggen wat er speelt, elkaar vragen stellen, nieuwsgierig naar elkaar zijn en durven te reflecteren op zichzelf. Dat kwetsbaarheid en het hart bij ontwikkelingen worden meegenomen. De wereld is een mooie speelplaats, die we vruchtbaar hebben te houden en waar genoeg is voor iedereen als we het verdelen en alleen consumeren wat we echt nodig hebben.

Fundering: Als ergotherapeut startte ik mijn carrière. Daarna volgde ik de universitaire studie Bedrijfskunde. Gaandeweg kwam ik in aanraking met persoonlijke en organisatorische vraagstukken van teams en individuele mensen. Maar ook met die van mijzelf. Gestimuleerd door mensen in mijn omgeving kwam ik terecht in de wereld van persoonlijke groei, coaching en team- en organisatieontwikkeling. Nieuwsgierig en zorgvuldig als ik ben, wilde ik een theoretische en professionele fundering opbouwen.

Na drie jaar was daar het eerste resultaat: een afgeronde trainings/coachingsopleiding in professionele communicatie op zak. Deze opleiding is gebaseerd op de principes van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse (TA) en Systemisch Werk. In de laatste twee disciplines heb ik me verder gespecialiseerd middels diverse opleidingen. Daar heb ik kennis van oplossingsgericht werken, adviseren en de psychologie van het lichaam aan toegevoegd. Zo heb ik een divers gevulde kenniskast waarmee ik vanuit verschillende invalshoeken naar situaties kijk en mijn klant ondersteun.

Intervisiegroep
Sinds 2005 ben ik lid van een intervisiegroep. In 2011 heb ik mij aangesloten bij een tweede intervisiegroep. Bij beide groepen kan ik werken aan mijn eigen ontwikkeling, reflectie en groei. Met zowel privé als werk gerelateerde zaken kan ik hier halen en brengen. De vragen van mijn intervisiegenoten vergroten mijn blikveld en dus ook de mogelijkheid om antwoorden en/of oplossingen te vinden voor mijn vraag. Ik kan daarmee zelf weer verder.
Ik geloof in blijven leren en reflecteren. Alleen en samen met anderen. De wereld verandert continu en leren zorgt ervoor dat je flexibel blijft, je kan verhouden tot wat er is en je aanpassingsvermogen bewust blijft geprikkeld. Als individu, team of als organisatie is het vergroten van het leervermogen van belang om mee te kunnen bewegen met de ontwikkelingen die elkaar in een steeds hoger tempo opvolgen. Hoe ga je met situaties om? Elke situatie heeft een bovenstroom en een onderstroom. De bovenstroom zijn de dingen die je ziet (symptomen) en de onderstroom zijn de dingen die je niet ziet (patronen, overtuigingen, onuitgesproken regels). Wil je stappen zetten en resultaten halen, dan heb je een proces te organiseren van reflecteren en leren waar de boven- en onderstroom met elkaar verbonden worden.

Meer weten?

Wat opdrachtgevers van mij en mijn werkwijze vinden, lees je op de pagina Ervaringen. Op de pagina Oorsprong en aanpak lees je vanuit welke gedachte ik het Huis van Oorsprong heb opgericht en mijn aanpak.

 

Bel of mail mij gerust voor meer informatie en bij vragen.

Boeken die mij inspireren:

 • Hoe Lossen we het samen op, Julie Hay
 • Oplossingsgerichte vragen, Frederike Banning
 • Geweldloze communicatie, Marchell B. Rosenberg
 • Deap democrazy, Jitske Kramer
 • Van Binnen weet je alles, Annet van Laar
 • Systemisch Transitiemanagement, MaaikeThiecke en Bianca van der Zeeuw
 • Reinventing Organizations, Frederic Laloux
 • Gedichten van Toon Hermans

Afgeronde opleidingen en certificaten

 • Lichaamswijsheid professionaliseringsdagen (Buro van Laar, 2019)
 • Masterclass Bodymindscan en 7-kwaliteitenpalet (Buro van Laar, 2018)
 • Masterclass Lichaamswijsheid  (Buro van Laar,  2017)
 • Jaartraining Oplossingsgericht werken (Solivitas 2016)
 • De Maskermaker (Phoenix opleidingsinstituut, 2013)
 • Professionele begeleiding van organisaties (Phoenix opleidingsinstituut, 2011)
 • Systemisch Werken (opstellingen) (Phoenix opleidingsinstituut, 2010)
 • Transactionele Analyse vervolg opleiding (Phoenix opleidingsinstituut, 2009): certificaat: TA 101 (European Association for Transactional Analysis)
 • Training/coaching Professionele Communicatie (Phoenix opleidingsinstituut, 2007): certificaat: NLP practitioner (2007)
 • Diverse cursussen, o.a. LEAN, Projectmanagement, Inzicht in Invloed, Conflicthantering, Financieel management
 • WO Bestuurskunde (2001)
 • HBO Ergotherapie (1996)

 

Back to Top