Spring naar de content

Procesbegeleiding

Procesbegeleiding is een breed begrip. Iedere organisatie kent processen, maar procesbegeleiding zet je specifiek in bij processen die omvangrijker en ingewikkelder zijn dan de alledaagse processen. Vaak zijn dit eenmalige of tijdelijke processen met een kop en een staart die te maken hebben met organisatieontwikkeling, beleid of cultuur.

Laten we kennismaken

De voordelen van externe procesbegeleider

Voor Procesbegeleiding kan je een interne deskundige deze rol toebedelen, maar het kan zeker voordelen hebben om een externe procesbegeleider in te huren. Iemand die niet persoonlijk betrokken is, dus waarvan je zowel deskundigheid als objectiviteit kunt verwachten. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat een externe begeleider geen oog heeft voor de zachte, menselijke kant van veranderingsprocessen.

Aandacht voor de harde én de zachte kant

Ik ben van mening dat een proces alleen succesvol kan zijn als er tijdens het traject aandacht is voor het inhoudelijke vlak (de harde kant) én de zachte kant. Tenslotte wil je - naast het op orde hebben van de inhoudelijke zaken – dat ook alle betrokkenen met een goed gevoel in het proces meegaan. Misschien heeft het proces niet altijd voor iedereen de gewenste uitkomst, maar ook dan kun je ervoor zorgen dat men er toch een goed gevoel aan over houdt. Of het nu gaat om het opzetten van een nieuwe organisatiestructuur, het stoppen van een stichting of het realiseren van een cultuuromslag.

Onafhankelijke en frisse blik

Als procesbegeleider begeleid ik projecten tot een succesvol resultaat. Als buitenstaander bied ik een onafhankelijke en frisse blik. Ik combineer de harde en zachte kant, breng het proces van A naar B en neem alle mensen hierin mee. Ik begeleid het proces en geef aandacht aan zowel de inhoud, het proces en de samenwerking. Mijn kwaliteit ligt bij het maken van verbinding en het stappen blijven zetten.
Wil je meer weten over hoe ik processen begeleid?

Meer over mijn Aanpak & werkwijze