Wat we vroeger van thuis hebben geleerd nemen we mee naar ons werk. Thuis gingen de dingen op een bepaalde manier en je ouders hebben je diverse boodschappen meegegeven over hoe zij naar de wereld kijken en hoe ze dit samen invullen. Bijvoorbeeld: zorg goed voor je spullen, werk hard voor je geld, doe je best, praten over gevoelens doen we niet, geniet van het leven. Tevsn hebben er momenten plaats gevonden die belangrijk voor je zijn geweest. Dit alles heeft jouw overtuigingen gevormd. Overtuigingen zijn vaak boodschappen die je tegen jezelf zegt en hebben invloed op je gedrag, je handelen en dus je omgeving.
Deze overtuigingen nemen we mee in de organisatie waar we onze functie en ons vak uitoefenen. We zijn er ons niet altijd bewust van. Zo zitten er in teams of bijvoorbeeld overleggen diverse overtuigingen met elkaar aan tafel! En die kennen elkaar vaak niet!
Zo is een van mijn overtuigingen “ik moet het zelf doen”, onafhankelijk zijn. En een ander is: “ik moet alles weten”, zeker op het gebied van mijn vak: begeleiden van individuele mensen en teams. Als coach en begeleider heb ik geleerd me bewust te worden van mijn overtuigingen. Ik ken mijn overtuigingen en in mijn dagelijkse handelen loop ik er toch nog steeds tegen aan. Zo diep geworteld zitten ze de overtuigingen.
Een voorbeeld: In de werkgroep van een ziekenhuis waar we aan het sparren waren, over hoe de volgende stap om samenwerken te bevorderen gezet kon worden, attendeerde een arts mij op een youtube filmpje wat zij had gezien en ik volgens haar natuurlijk ook kende. Ik reageerde niet op deze opmerking en tegelijk dacht ik “nee dat filmpje ken ik niet” en gelijk was er het stemmetje er dat ik dit natuurlijk wel moest kennen want het is ten slotte mijn vak. Gelukkig ken ik dit stemmetje, deze overtuiging. Ik had wel even 5 minuten nodig om dit te beseffen. Ik maakte als het ware een reisje in mezelf om me bewust te worden wat er net met mij gebeurde (niemand had dit door). War ken ik deze overtuiging van en is die relevant in het hier en nu? Ik registreerde het dus wel bij mezelf en zei er op dat moment niets over.
Toen we het later in het overleg over meer openheid en kwetsbaarheid hadden heb ik dit moment teruggehaald en gezegd dat ik het filmpje niet kende. Tevens heb ik vertelt wat het met mij deed, welk tochtje ik naar mijn overtuiging en weer terug in het hier en nu moest maken heb ik ter sprake gebracht. Men reageerde verrast en tegelijk kwam ook meer openheid omdat er herkenning was over het feit dat we allemaal overtuigingen hebben die ons handelen op ons werk beïnvloeden. En dat het prettiger werkt als je de overtuigingen van elkaar weet en er open over communiceert met anderen. Als je dit niet weet ontstaan er beelden over elkaar die mogelijk niet kloppen en die de samenwerking beïnvloeden.
Zo konden we een volgende stap voorbereiden om het samenwerken te verbeteren: weten welke overtuigingen van jezelf en je collega’s zijn zodat je hiermee rekening kunt houden.
Welke overtuigingen heb jij van huis uit meegekregen en hoe werkt dat nu door in het uitoefenen van jouw vak? Weet je welke overtuigingen je collega’s hebben?
Tip: maak tijdens de lunch een wandeling met je collega en heb het hierover: bevraag elkaar en wees nieuwsgierig. Je zult zien dat het samenwerken met je collega zal verbeteren omdat je weet hoe de ander denkt en wat maakt dat hij of zij zo handelt!
Zoek elke week een andere collega op!