Spring naar de content

Intervisie opzetten bij de gemeente Gouda

In het buitenlokaal werk ik samen met Leonie Thush en starten we met de introductie van intervisie in de gemeente Gouda. We gaan vanaf augustus met ons principe van intervisie aan de slag en gaan twee medewerkers van de Gemeente Gouda die ook intervisiebegeleiding willen bieden in de organisatie opleiden.

Onze aanpak kenmerkt zich door een focus op eigenaarschap, veiligheid en vertrouwen. Daarnaast vraagt intervisie om vaardigheden, spelregels en technieken. De deelnemers moeten zich dit eigen maken. Medewerkers kunnen na onze begeleiding zelf verder.

Daarvoor maken we de twee medewerkers van de gemeente Gouda vertrouwd met intervisiebegeleiding zoals het buitenlokaal die biedt en hen in staat te stellen als intern begeleider vanuit deze visie en aanpak te werken. Zij zullen in de eerste 2 sessies als observant deelnemen (een per groep) en de derde sessie de intervisie zelf begeleiden. We starten met een separate werksessie van 2,5 uur met hen, waarin ervaren en leren centraal zal staan.
GoudAcademie,

De gemeente Gouda is op dit moment bezig met de invulling van de GoudAcademie, waarin 70-20-10 één van de uitgangspunten is. Het middel intervisie past uitstekend in een visie op leren en ontwikkelen waarbij het leren op de werkvloer centraal staat. Medewerkers leren en ervaren samen hoe de juiste vragen kunnen leiden tot een andere aanpak en oplossingen. Intervisie maakt ruimte om effectief en met diepgang te reflecteren op concrete werksituaties. Het leervermogen van de deelnemers en daarmee de organisatie zal toenemen door gestructureerde reflectiemomenten.

Onze ervaring is dat wanneer in een organisatie op een eenduidige wijze intervisie wordt aangeleerd, het de gewenste verandering richting van de organisatie kan ondersteunen. Het Buitenlokaal kan een aanpak op maat maken die gericht is op de verbinding tussen professionele ontwikkeling van medewerkers door middel van intervisie en de gewenste verandering in de organisatie.

We hebben er zin in en gaan samen op pad voor een mooie reis!

Deel dit artikel