Neem contact met me op: 06 - 15 60 41 79 of mail barbara@huisvanoorsprong.nl

Oorsprong en aanpak

Huis van Oorsprong staat symbool voor een carréboerderij die je veel ziet in mijn geboortestreek Limburg. Het is een vierkante boerderij met een grote poort en daarachter een binnenplaats.

Op de denkbeeldige binnenplaats ontmoeten we elkaar en is er plek om te kijken naar wat er speelt en en antwoorden te vinden op de vragen en of behoeften die er zijn. Inmiddels woon ik zelf in een modernere variant van de Limburgse boerderij in Utrecht (zie de bovenstaande foto) met een binnenplaats. Deze plek heeft mij een echt thuis gegeven, een plek waar ik vanuit veiligheid, plezier ervaar en contact heb mijn omgeving. Ik ben onderdeel van een gemeenschap.  De essentie van deze binnenplaats neem ik mee bij het doen van mijn opdrachten.

Kader
Ik begeleid organisaties en teams  en professionals die leidinggeven of in het HR vak zitten. Daarnaast begeleid ik graag intervisiegroepen. Ik bied houvast en samen creëren we nieuwe openingen, verbindingen en wegen. Met mijn aanpak creëer ik een setting om het potentieel wat er is te laten ontstaan. Het geleerde passen medewerkers direct toe in hun werk, omdat we tijdens het werk reflecteren. Mijn aanpak is liefdevol, en ik mats niet. Ik kijk naar wat zich aandient en kijk met mijn hoofd, hart en lijf naar het heden, verleden en toekomst. Ik vertaal dit naar begrijpelijke taal en laat ook de mensen waarmee ik werk waarnemen met het hoofd, hart en lijf. Ik ben direct en onderzoek alles wat ik zie en voel (zowel bovenstroom als onderstroom).

Vertrouwelijk
Binnen de muren van Huis van Oorsprong is er ruimte om vragen te stellen, te onderzoeken, te experimenteren, te praten, kwetsbaar te zijn, te lachen, te reflecteren, antwoorden te vinden en te leren. Het kan spannend zijn om zo’n traject te starten. Besef je goed: niemand is perfect, ik ook niet. Allemaal hebben we onze patronen. Belangrijk is dat het onderzoek, het gesprek en de reflectie plaatsvindt, ook over verwachtingen, begrip en behoeften. Alles wat er besproken wordt is en blijft vertrouwelijk. What happens binnen de muren van Huis van Oorsprong stays at de muren van Huis van Oorsprong.

Omgaan met ontwikkelingen
Ieder mens heeft veiligheid en vertrouwen nodig om met ontwikkelingen om te gaan en soms hulp nodig om zijn eigen weg te bewandelen. Ik prijs mezelf gelukkig met de mensen om mij heen waarbij ik me veilig en vertrouwd voel. Zo heb ik sinds 2005 een vaste intervisiegroep. Bij hen kan ik terecht om te leren en te reflecteren. Zij geven mij houvast en hebben invloed op wie ik ben, op wat ik doe en hoe ik het doe. Ondanks − en zeker ook dankzij − alle veranderingen en ontwikkelingen in de voorbije jaren ontdekte ik dat ik nog altijd mezelf ben. Dat ik het ben die de route bewandelt, de bestemming bereikt en soms veel geluk of pech heeft. Dat ik nieuwe wegen ontdek doordat ik anderen inschakel. Soms vind ik het ontzettend spannend en ben ik bang. Door de uitdaging aan te gaan, in spiegels te kijken en te sparren/reflecteren, kan ik stappen zetten in mijn ontwikkeling. Nieuwe opties bieden zich daardoor aan en nieuwe deuren gaan open. Als je dit ook wilt ervaren dan help ik je daar graag bij.

Aanpak: samen maken we de route
Ik lever maatwerk. Daarom maak ik samen met jou of met het team in het eerste gesprek een situatieschets.
Wat speelt er? Welke behoefte is er? Welke vraag? Welke vraag ligt er onder de vraag?

Samen bepalen we wat de vervolgstappen zijn. Jij of het team zit als opdrachtgever zelf aan het stuur en ik stap tijdelijk in de auto. Samen gaan we op pad en kijken we per dag wat er nodig is om naar de bestemming te rijden. Ik weet de route vooraf niet, want er kunnen elke dag dingen plaatsvinden die van invloed zijn op de route. Dat is mijn filosofie. Naast de werkwijze en doelen bespreken we in het eerste gesprek de voorwaarden/spelregels voor hoe we de weg belopen, de tijdsinvestering en de borging. Ik bied een veilig en praktisch kader om te laten zien en ervaren wat er boven én onder de oppervlakte speelt. Door de jaren heen heb ik mijn ‘kenniskast’ goed gevuld. Voor elke opdracht(gever) open ik weer andere laatjes uit de kast. Soms is een strak programma nodig. In andere situaties een losser traject. Dat is van diverse factoren afhankelijk, zoals de organisatie en de groepsdynamiek.

Bij cases en ervaringen lees je meer over hoe ik eerder opdrachten heb aangepakt.

Back to Top