Nieuwsbrief Huis van Oorsprong 2017

Veel mooie tochten met hart tegen hart ontmoetingen in 2017!

2016 is bijna voorbij. Het was een jaar vol mooie opdrachten, ervaringen en waardevolle ontmoetingen, zowel privé als zakelijk.

Ik ben zakelijk vaak een gids geweest tijdens coaching, trainingen en het begeleiden van verandertrajecten. Tevens ben ik een opdracht aangegaan bij het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie.
Ik ben vanuit Huis van Oorsprong gids geweest en heb daarnaast ook samengewerkt met Leonie Thush in Het Buitenlokaal en met Monique Lueb en gewerkt voor P&A talentontwikkeling.
Zowel zakelijk als privé heb ik ervaren hoe het is om liefdevol op veranderreis te gaan en ervaren dat er dan mooie als lastige momenten ontstaan. Bij veranderen hoort voor mij zowel vieren als blauwe plekken oplopen.

Om te blijven leren en ontwikkelen heb zelf ik ook gidsen opgezocht. Bijvoorbeeld in de vorm van een opleiding oplossingsgericht werken via Solvitas (wat een geweldige aanvulling is dit op systemisch werk en transactionele analyse). Daarnaast door intervisie en supervisie. Ik ben dankbaar voor alle inzichten en reflectiemomenten.

Mijn klanten zijn hun eigen belangrijkste gids en als we elkaar met een open hart elkaar treffen in het op weg gaan wordt ik geraakt in het mee mogen mee reizen. Dat vind ik zo eervol en gaaf!
Zo begeleid ik sinds februari een organisatie die de harkjes heeft veranderd en zoekende was naar een gids om het in de praktijk ook anders te doen. We hadden een klik met mij als gids en zijn samen op reis gegaan. Ik begeleid het MT om het zelf de gewenste verandering in de praktijk te brengen. Ik doe dit veel met hier en nu interventies om bewustwording te creëren tijdens overleggen of medewerkersbijeenkomsten. Bij de vorige nieuwjaarsgroet heb ik geschreven: Na elke stap was er ruimte om bij te sturen of nieuwe inzichten op te doen die van invloed waren op het zetten van de volgende stap. Bij deze opdracht hebben we dat ook gedaan en het werkt. Ook al is de fase van niet wetend soms zo spannend en de behoefte aan houvast of terugvallen in oude patronen zo groot.

In mijn opdrachten is het soms spannend of lastig geweest want er komt namelijk veel los als je werkelijk wilt veranderen en als je kijkt waar je soms liever niet wil kijken. Die klussen deed ik alleen en soms was het fijn om het in samenwerking te dragen.
Zo ben ik met Monique voor het eerst de off-shore wereld ingestapt en hebben we ervaren hoe we onze stevigheid en ervaring nodig hadden met betrekking tot de pijn die zichtbaar werd. We hebben de organisatie vanaf onze plek handvatten mee kunnen geven. Ik was blij dat we daar samen waren.
Met Leonie heb ik o.a. een team begeleid en doordat we samen onderzochte wat er op de onderstroom gebeurde konden we het zichtbaar te maken. Hierdoor kon de energie uiteindelijk weer stromen en verbeterde de samenwerking binnen het team.
Bij beide samenwerkingen kon ik vertrouwen op onze expertise/ervaring, ons “niet weten” en onze verbindingen vanuit ons hart.

Ik heb gemerkt dat ik het beste kan gidsen in het hier en nu, met een open hart en de klant daarbij zelf aan het stuur. Daarbij is het ook fijn als de klant ook bereid is naar zijn/haar eigen hart te kijken. Ook al is dat soms knap lastig weet ik ook uit eigen ervaring. Dat geldt ook voor mijn individuele coach klanten of de trainingen samenwerken in gemeentelijke crisis organisaties die ik voor P&A talentontwikkeling heb mogen geven. Ik ben blij met hun vertrouwen voor deze opdracht.

Net als vorig jaar is deze periode tussen kerst en oud en nieuw een moment om stil te staan en te reflecteren. Ik heb prachtige nieuwe mensen leren kennen die me verrijken, inspireren, spiegelel en stimuleren. Als professional krijg ik hierdoor soms een schop onder mijn kont waardoor ik nog meer mij mezelf kan zijn en mezelf zo ook kan inzetten. Via Petra Hiemstra heb ik een aantal prachtige trainers ontmoet en heb ik stappen gezet in het nog meer in de wereld zetten van mijn manier van gids zijn. Mijn wens is organisaties te begeleiden met een jaar traject en heeft de titel: Hoe klik je in en hoe klik je uit? Het is dus een verander traject begeleiden zoals ik bij een van mijn opdrachten ook doe. Wat en hoe ik het doe in de praktijk kan ik nu beter in woorden en beelden aangeven. Hier lezen/zien jullie in 2017 meer over.
BLOG Hart tegen Hart
Over samen op reis gaan met een open hart heb ik een blog geschreven, zie hier.
De blog wordt ook gepubliceerd bij Springtoday waar ik lid van ben geworden in 2106. Springtoday is een HR/verander netwerk waar sociale innovatie centraal staat.

Ik wens iedereen mooie tochten met hart tegen hart ontmoetingen toe in 2017!

img-20161227-wa0011
Bedankt voor je aandacht en tot in 2017!

Met vriendelijke groet,

Barbara de Kok
06 – 15604179