Nieuwjaarsgroet 2018

Zie elkaar en heb een goed gesprek in 2018!

 

2017 is bijna voorbij. Het was een jaar met veel contact, goede gesprekken en inzichten. In deze periode van bezinning is het terug- en vooruit kijken. De winter maakt dat de focus meer naar binnen ligt. Straks komt de lente en de zomer dat ligt de focus op buiten.

Wat neem je mee? Wat laat je los en wat komt er in 2018?

 

Meenemen
Ik neem mee: zelf het voorbeeld zijn in kwetsbaarheid en openheid. In 2017 ben ik o.a. bij het Functioneel Parket gestart met de workshop het goede gesprek. Ik kreeg terug dat mijn eigen openheid en kwetsbaarheid een uitnodiging was voor anderen om ook hun zoektocht en openheid te tonen. Het nodigt anderen uit en dan ontstaan er prachtige gesprekken vanuit echt contact. Tevens ontstaat er verbinding onderling. Je weet bij de ander speelt en kan de ander helpen om hier zelf stappen in te zetten.

Ik neem mee: eigenaarschap. Dat betekent “staan” voor de klus die je hebt. Het vraagt soms moed, om aan te geven dat je een klus/taak wel of niet kan invullen. Of dat je nog niet weet hoe je het gaat doen. De taak en bijvoorbeeld de onzekerheid liggen allemaal in jouw handen en je kan het niet in iemand anders zijn of haar schoot werpen. Het zelf dragen is voor mij eigenaarschap (en dus niet uitbesteden aan een ander). Zelf dragen betekent niet dat je geen hulp kan inschakelen. Je kan wel hulp organiseren omdat jij bijvoorbeeld iets te leren hebt. Ik heb bijvoorbeeld te leren dat ik bij sommige taken ongeduld of het nog niet zelf kunnen heb te verduren.

Ik neem mee: uitreiken. Uitreiking voor de behoefte die je hebt. Dat wil zeggen eerst beseffen wat jij wil en dan je verlangen hard op zeggen. Of het nu ingewilligd wordt of niet. Dit heb ik geleerd bij mijn opleiding lichaamswijsheid. Ik herken bij mezelf dat ik graag eerst hoor wat de ander wil en me daar op aan pas. Of dat ik zeg wat ik wil op een iets te harde manier en dan mijn hart niet mee neem (en de ander weinig ruimte vaak dan weinig ruimte ervaart). ik neem dus ook mijn hart mee in 2018. In mijn ontwikkeling helpt het mij ook om woordjes te bedenken voor mijn ontwikkeling. Het woord wat mij hier helpt is mijn “mildheidsbochtje”. Daar wil ik eerst langs, dan neem ik mijn hart mee in contact met mezelf en de ander.

Ik neem mee: grenzen stellen. Duidelijk ja of nee tegen iets zeggen. Hier heb ik ook een woord voor: “gekeusd” (samen met een goede vriendin bedacht). Gekeusd is geen correct Nederlands, het betekent de consequenties van mijn keuzes accepteren. Dat is niet altijd makkelijk en wel nodig.

Ik neem mee: aannemen wat er wel is. Mensen willen erkenning voor wat er wel is of is gedaan. Dus eerst kijken naar wat er is en dan kijken wat er verder nog nodig is.

Ik neem mee: de focus op zowel de onderstroom als bovenstroom. Dus wat is er zichtbaar bij de ijsberg  (bovenstroom) en wat onzichtbaar onder de waterlinie (onderstroom). Het grootste deel van de ijsberg is namelijk onzichtbaar. Door samen de waterlinie te laten zakken is er meer ruimte voor wat zichtbaar is en kan een goede gesprek hierover plaats vinden. Samenwerken gaat efficiënter als de waterlinie zakt en je weet wat er speelt onder water zoals overtuigingen, verwachtingen, waarden en cultuur. Dat is ook vaak mijn rol bij opdrachten, om hierbij te helpen.

 

Loslaten
Er zijn ook zaken uit 2017 die ik los wil laten in 2018.

Ik laat los: oordelen en aannames. Er zit vaak een hele wereld en een verhaal achter iets. Het is vaak iets wat ik niet weet en waar ik vanuit mijn gekleurde bril wel een label op plak. Daarmee die ik de ander en mezelf te kort. Vanuit een open en verwonderende blik naar iets kijken levert meer op.

Ik laat los: te weinig aandacht voor ontspanning. Het is voor mij makkelijk, om als ik het druk heb, bijvoorbeeld te stoppen met sporten terwijl ik dat juist zo nodig heb. Ontspanning is belangrijk, dat kan ook bijvoorbeeld naar de film gaan zijn.

Ik laat JES Rijnland als opdracht los. Ik heb 1,5 jaar als organisatiecoach met de organisatie meegelopen en ben trots dat ze nu alle geleerde inzichten en bewustwordingsmomenten, met de gekoppelde theorie, zelf kunnen toepassen.  We hebben samen besproken dat het zo goed en dus klaar is qua samen optrekken. Het was indrukwekkend om hun bereidheid tot leren te ervaren.

 

Nieuwe inzichten
In 2018 liggen weer nieuwe kansen en mogelijkheden, zeker met nieuwe inzichten, dingen om te leren en kennis over op te doen.

Nieuwe inzichten ga ik zeker opdoen bij mijn huidige opdracht bij het Functioneel Parket (waarschijnlijk tot eind 2018). In 2018 kan ik meer aandacht geven aan processen bij de dagelijkse werkzaamheden en aan de “zachte kant”, waaronder duurzame inzetbaarheid en het goede gesprek voor medewerkers.

Bij een nieuwe opdracht bij Sungivety ga ik leren hoe ik nog meer digitaal kan werken. Sungivety is een jong snel groeiend bedrijf wat zonnepanelen verkoopt. Ik zal gedurende een zwangerschapsverlof tijdelijk als HR manager werken en de CEO helpen met organisatieadvies.
Het lijkt me tof om de twee opdrachten bij het Functioneel Parket en Sungivety te combineren en te bekijken wat beide bedrijven van elkaar kunnen leren.

In 2018 heb ik zin om de banden met P&A talentontwikkeling nauwer aan te halen. Met Leonie Thush in Het Buitenlokaal ga ik door met de intervisie en de teambegeleiding om samenwerken te verbeteren.

In 2018 wil ik meer tijd nemen om stil te staan, te reflecteren, bewust te zijn van mijn ademhaling en anderen hierin mee te nemen. Dat betekent ook meer echt contact en het goede gesprek aangaan met zowel mezelf als anderen. Kennis over het lijf zal ik weer opdoen bij mijn vervolg opleiding lichaamswijsheid. Ik ben blij met 12 dagen focus op het lijf en geest en daarmee ook rust. Ik denk dat dit bij zowel mezelf als de organisaties waar ik voor werk nuttig kan zijn.

 

Wat neem jij mee uit 2017? Wat laat jij los en wat aan wil jij in 2018 aandacht aan geven?

 

Zie elkaar en heb mooie gesprekken in 2018!

 

Hartelijke groet,

Barbara